Ha már unod a rizsdobálást és a cipőből sem szívesen innál, itt az ideje, hogy végignézd, melyek azok az esküvői hagyományok, amiket érdemes elhagyni.

Vannak olyan több száz éves múltra visszatekintő hagyományaink, amiket jószerivel lehetetlen az esküvőből kizárni. Vagy az örömanyák, vagy a barátnők fognak a falnak menni, ha ezeket kihagyod, azonban vannak olyan hagyományok is, amit egészen egyszerűen el kellene már felejtenünk.

Lufiposta

Pro: A lufiposta a vacsora utáni mulatság látványos megnyitója. A násznép különböző jelképes ajándékokat ír egy-egy lapra, majd a gázzal töltött lufikat szélnek eresztik. Amelyik kártya megérkezik az ifjú párhoz, azt az ajándékot beválthatják a násznép adott tagjánál. Természetesen jelképes ajándékokra – autómosásra, takarításra, vasalásra – kell gondolni.

Kontra: A légtérbe engedett lufik nem csak a természetre, de az állatvilágra is veszélyt jelentenek. A műanyag nagyon lassan bomlik le, így a szélnek eresztett lufik a természet ellenségei.

Pénzérme a cipőben

Pro: A hagyomány szerint a menyasszony cipőjébe helyezett pénzérme elhozza a gazdagságot, biztosítani lehet vele az anyagi jólétet. A hagyomány újabb kiegészítése szerint a hajadon barátnők nevét alkoholos filccel kell a talpra írni, így az lesz a következő menyasszony, akinek neve az éjszakai táncolás után is olvasható marad a cipőtalpon.

Kontra: Egyrészt, le a kalappal az előtt a menyasszony előtt, aki hajlandó az amúgy sem túl kényelmes – bár cserébe gyönyörű és valószínűleg méregdrága – magas sarkú cipőjébe a lábán kívül még egy érmét is belepasszírozni. A napokig tartó sántikálás garantált. Másrészt, valóban el hisszük, hogy befektetések, jól menő vállalkozás vagy egy magasabb beosztás helyett egyetlen egy pénzérme gondoskodik anyagi jólétünkről?

Rizseső

Pro: A házasságkötő teremből kilépve, a násznép rizst szór az ifjú párra. A rizs a termékenység jelképe, így a kívánsággal sok gyermeket és boldog életet kívánnak a párnak.

Kontra: Egy menyasszony sem örülne, ha a vagyonokat érő hajkoronájából egész este a rizsszemeket kellene szedegetnie, sőt elég furán mutat a fotókon egy kóbor rizsszem; a dekoltázsba esett rizsszemekről ne is beszéljünk… így, mielőtt megengeditek, hogy a násznép beszórjon titeket, érdemes átgondolni, mennyit is ér az a frizura.

Bárhogy is döntsetek az esküvői hagyományok megtartásáról vagy meg nem tartásáról, a lényeg, hogy jól érezzétek magatokat, hiszen ez a nap szimbolizálja közös életetek első lépcsőfokát!